Digituki-blogin toisessa osassa tutustumme Iitin hyvinvointikoordinaattori Irina Barkmaniin!
---
Olen Iitin kunnan hyvinvointikoordinaattori Irina Barkman. Olen ollut Kymenlaakson liiton digitukihankkeessa Iitin kunnan edustajana hankkeen ohjausryhmässä. Hanke on tärkeä maantieteellisesti haavoittuville alueille, josta asiointipisteitä on viety lähikaupunkeihin. Asiointimatkat voivat koitua joillekin haasteeksi, joten palvelujen digitaaliseen muotoon kehittäminen on tärkeää kuin myös digitukiopastaminen.
Digitutoreille haluan välittää lämpimän kiitoksen "vierailuistaan" Iitin kirjastossa. He ovat edesauttaneet digitaitoja Iitissä. Lisäksi digitukihankkeen myötä on muodostunut yhteistyöverkostoja, joita hyödyntämällä on mahdollista saada opastuksia esim. digitaalisissa pankkipalveissa, jne. On ollut mukava huomata, että eri virastoja on ollut mukana yhteistyöverkostoissa. Tämä on myös samalla kehittämisen kohde eli miten saada eri virastojen lomakkeet mahdollisimman helpoiksi täyttää ja jollakin tapaa helposti löydettäviksi. Kynnystä tulee madaltaa digipalvelujen käyttöön edelleen.
Iitin kunnan haja-asutusalueiden näkökulmasta on erittäin tärkeää kuntalaisten hyvinvoinnin kannalta, että digitaidot kehittyvät ja digitukea on saatavilla. Kunnassa olemme kehittämässä kirjastoon asiakaspalvelupistettä, josta myös digitukea on saatavilla. Haasteita tuo tietysti kunnan organisaation ohut rakenne, mutta toisaalta taas se on myös hyvä asia, kun tieto liikkuu ihmisten välillä hyvinkin nopeasti. Digitukihankkeella on ollut merkitys juurikin siinä, että kuntalaisten toiveita voidaan toteuttaa ja verkoston avulla on saatu virastoista opastusta heidän digipalveluistaan.
Iitti liittyy vuodenvaihteessa Päijät-Hämeeseen, jossa digitukihanke starttaa. Vaihdos on digituen kannalta tietenkin muutos johonkin, jonka aika näyttää. Kymenlaaksossa hanke on jo edennyt jatkokaudelle, joten hyvät käytänteet tietysti otetaan sieltä mukaan takataskuun. Ja hyviä yhteistyökanavia tulee pitää yllä edelleen ja tietysti hankkia uusia uuden maakunnan myötä.
Digitaitoja jokainen on joskus opetellut ja opettelee, joten koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä ensimmäinen digiloikka. Olen usein verrannut digituen kehittämistä liikuntaan - välillä lenkillä lähtö on vaikeaa ja ensimmäisen askeleen ottaminen onkin se kaikkein haastavin. Sama se on digituessakin - ei ole mitään niin vaikeaa kuin ensimmäisen kerran pyytää digitukea.
Kiitoksin Kymenlaakson liitolle hyvin johdetusta hankkeesta - yhteistyössä on voimaa!